Разлика помеѓу преработките на „Човекови права“

нема опис на уредувањето
 
Од особено значење во оваа тематска целина има [[универзална декларација за човекови права|Универзалната Декларација за Човековите Права]] ([[англиски јазик|англиски]]: ''Universal Declaration of Human Rights''), која ја усвоила Генералното Собрание на [[Обединетите Нации]] на своето заседание во [[Париз]] на [[10 декември]] [[1948]] година. Тргнувајќи од начелото дека „''сите луѓе се раѓаат слободни и рамноправни во достоинството и во правата''”.
 
== Денес ==
[[Република Македонија]], од [[1997]] година ја прифатила јурисдикцијата на [[Европски суд за човекови права|Европскиот суд за човекови права]] во [[Стразбур]], Франција.
 
Човековите права се сметаат за прекршени во следниве неколку примери:
 
* Непризнавањето на раса или [[етничка група]]
* Ако жените не бидат третирани како еднакви со мажите
* Ако религиозни групи не бидат третирани како еднакви со други
* Осудувањето на [[смрт]]
* Ако човекот е продаден или третиран како [[слуга]]
* Гаснењето на водата при неплаќање на одредена сметка
* Непостоење на бесплатно [[школување]]
* Казнувањето на личност без правилно судење
* Немањето [[право на глас]] или политичко претставувањa
Анонимен корисник