Разлика помеѓу преработките на „Електрослабо заемодејство“

Нема измена во големината ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
с
 
|publisher=The Nobel Foundation
|accessdate=2008-12-16
}}</ref> Постоењето на електрослаби заемодејства е утврдено по опитен пат во две фази. Во првата фаза (1973) во меруестата комора „Гаргамел“ се пронајдени неутрални струи при расејувањата на неутрината, а во втората (1983) се откриени [[баждарен бозон|баждарните бозои]] [[W и Z бозони|W и Z]] при судирањето на протони со антипротони во прилагоденииот Протонски суперсинхротрон. Во 1999 г. физичарите [[Герард ’т Хофт]] и [[Мартинус ВелтамнВелтман]] ја добиле Нобеловата награда бидејќи покажале дека електрослабата теорија може да се [[ренормализација|ренормализира]].
 
==Претставување на појавата==