Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

с
сНема опис на уредувањето
 
Главна тема на изборите беше статусот на СР Македонија во [[СФРЈ|југословенската федерација]] и прашањето дали треба да се продолжи по пат на поголема самостојност.
 
Првите повеќепартиски избори беа одбележани по дозволата на тогашната Републичка изборна комисија (РИК) да се гласа со пасош, по недостигот на гласачки ливчиња на некои избирачки места, а вишок на други места.<ref name=sdk>{{нмс| title= Пасошите го решија победникот на првите парламентарни избори| url= https://sdk.mk/index.php/neraskazhani-prikazni/pasoshite-go-reshija-pobednikot-na-prvite-parlamentarni-izbori/ | publisher= Сакам да кажам | date=2016-09-07 | accessdate=2018-11-04}}</ref> Одлуката над РИК да дозволи да се гласа со пасош, тогаш уште југословенски, предизвика контроверзи дека на тој начин ќе може да се гласа двапати со што би била фалсификувана изборната волја на граѓаните. Дозволата да се гласа со пасош беше повод [[ВМРО-ДПМНЕ]] да одржи неколку големи митинзи низ републиката, на кои беше побарано да се поништи гласањето како нерегуларно и да се распушти РИК. Како последица на ова, но и заострувањето на националистичките тензии и меѓуетничката нетрпеливост на бившојугословенските простори, дојде до пресврт во вториот круг.<ref name=sdk/>
 
== Резултати ==