Разлика помеѓу преработките на „Будизам“

Додадени 4.715 бајти ,  пред 12 години
+
с (Бот Додава: az:Buddizm, sq:Budizmi)
(+)
'''Будизамот''' е фамилија на верувања и обреди што е распространета низ целиот свет<ref>''Chambers Dictionary'', 2006; ''Merriam-Webster's Collegiate Dictionary'', 2003; ''New Penguin Handbook of Living Religions'', px998; ''Dewey Decimal System of Book Classification''; Robinson & Johnson, ''The Buddhist Religion''</ref>. Во светот постојат различни извори што тврдат различни бројки за бројот на верници но сепак бројката се движи помеѓу 230 милиони и 1.691 милијарди верници<ref>[http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html#Buddhism Major Religions Ranked by Size]</ref><ref> Gach, Gary. ''The Complete Idiot's Guide to Understanding Buddhism''. Alpha, 2004. ISBN 1-59257-277-4. http://vipassanafoundation.com/Buddhists.html.</ref><ref> US State Department's International Religious Freedom Report 2004, </ref> <ref> Garfinkel, Perry. "Buddha Rising." National Geographic Dec. 2005: 88-109. </ref><ref>[https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/xx.html#People CIA - The World Factbook</ref>. Најголем дел од [[будист]]ите живеат во [[Азија]]. Будизмот се базира на учењето од [[Гаутама Буда]], или често наречен само ''Буда'' кој живеел во 5 век п.н.е. во североисточна [[Индија]].
'''Будизмот''' е [[религија]] и философското учење основано од страна на [[Индијци|Индиецот]] '''[[Буда|Сидарта Готама Буда]]''' околу 500 п.н.е. Главната [[философија]] се состои од две точки:
 
*страдање и
Будизмот го признава Буда како свет учител кој помагал на луѓето да ги надминат нивните страдања според законите на [[карма]] преку разбирањето на [[Четири Величенствени Вистини|Четирите Величествени Вистини]] а со тоа реализирајќи ја вистинската природа на феноменот и избегнување на кругот на страдања и како краен стадиум е препородувањето познато како [[Самсара]].
*спас;
 
т.е., животот е страдање, причина за страдањето се страстите (т.е., жедта за живот), ослободувањето од тие страсти значи ослободување од страдањето, патот кон ослободувањето води кон нирвана (состојба на блажен мир) - без страсти и страдање.
Методите што ги користи будизмот за постигнување на самсарата се: [[Етика|етичка]] прилагоденост, култивација на [[мудрост]], тренирање на мозокот преку [[учење]] и [[медитација]], несебично однесување, одрекување од светските работи, побожни обреди и во некои гранки на религијата, разбудување на свети суштества за да им помогнат на луѓето во достигнување на [[Нирвана]].
 
Будист е човек што пребегнува во [[три Накити|Трите Накити]]: [[Буда]], ''оној кој е разбуден'', [[Дарма]], ''учењето'' и [[Сага]], ''будистичкото општество''.
 
Бдизмот се проширил преку две главни гранки: [[Теравада]], што се проширил кон југ и исток од неговото место на создавање и денес се проширило во [[Југоисточна Азија]], и [[Махајана]], кој најпрво се проширил кон запад од местото на создавање потоа северно и источно во [[Источна Азија]]. Покасно, двете гранки се прошириле кон [[Европа]] и [[Америка]].
 
Будистичките училишта не се согласуваат при интерпретација на Гаутама Буда. Некои клучни текстови, познати како [[никаи]] или [[агами]], се зачувани од двете гранки на будизмот. Некои од материјалите се зачувани од страна на [[Тибетски будизам|тибетскиот будизам]]. Овие текстови се центар на [[Теравада]], но се ретко користени во [[Махајана]та. Најзначајните Махајана натписи се [[Сутрите на Махајана]]. Зачетоците на некои дефинирани Махајана идеи се во агамите.
 
Покрај тоа што најчесто будизмот е сметан за [[религија]], некои научници не ја вметнуваат во таа категорија <ref>''Numen'', vol 49, p 388; reprinted in Williams, ''Buddhism'', vol III, p 403</ref><ref>''Numen'', vol 49, p 389; reprinted in Williams, ''Buddhism'', Routledge, 2005, vol III, p 403</ref>, или пак според други будизмот е фамилија на религии<ref>Robinson et al, ''Buddhist Religions'', 5th ed, p xxi</ref>. Исто така има и научници што тврдат дека будизмот нема дадено јасен став за својот статус <ref>Robinson et al, ''Buddhist Religions'', page xx; ''Philosophy East and West'', vol 54, ps 269f; Williams, ''Mahayana Buddhism'', Routledge, 1st edn, 1990, ps 275f/2nd edn, 2008, p 266</ref>.
 
Будизмот е четврта најголема религија по [[христијанство]]то, [[ислам]]от и [[хиндуизам|хиндуизмот]]. Таа е застапена во следниве држави: