Разлика помеѓу преработките на „Никола Вапцаров“

→‎Песната „Земја“: ситна поправка
(→‎Песната „Земја“: ситна поправка)
 
=== Песната „Земја“ ===
Една од најмаркантните песни на Вапцаров е песната „[[Земја (песна)|Земја]]“, покрај песната „Илинденска“. Оваа песна е дел од првиот циклус на патриотски - [[Македонија|македонски]] песни и во неа, според македонските научници, Вапцаров најотворено ја изразува својата национална припадност и својата татковина, Македонија. Во песната, тојдава поетска слика за делови од својата татковина потенцирајќи ги [[Пиринска Македонија|Пирин]], [[Охрид]] и [[Егејска Македонија|Егеј]]. И покрај фактот што Вапцаров живеел во [[Бугарија]], во песната го изразува чувството дека Бугарија не можел да ја чувствува за своја татковина.<ref>Георги Сталев, ''Литература на македонскиот јазик'', Просветно Дело, Скопје, 1995, стр. 157.</ref> Според бугарските научници, во оваа песна, Вапцаров не искажувал политички или етнички ставови.<ref>''Цвета Трифонова, За„За урбанистичките фобии на Вапцаров''Вапцаров“.</ref> <ref>[http://www.duma.bg/2006/1206/021206/kultura/cul-4.html Борис Данков, „Никола Вапцаров, народност - българин“]</ref> Меѓутоа, во писмото до неговата мајка, ВапрацовВапцаров јасно кажувасе јасноискажува којаза е „неговата“неговата татковина и Пирин како дел од таанеа.<ref>Елена Вапцарова, „Спомени за моя син“, София, 1960, Издателство „Народна младеж“, стр. 121, 122 - ''„Никаде нема поубава од нашата Бугарија, мамо. А нашиот Пирин со ништо не може да се сравни“''</ref> <ref>Пенчо Дончев, „Преди и след разстрела“, София, 1979, Издателство „Български писател“, стр. 111.</ref>
 
=== Песната „Илинденска“ ===