Разлика помеѓу преработките на „Никола Вапцаров“

с
(→‎Книжевна дејност: ситна поправка)
 
== Чествување на 100 годишнината од раѓањето на поетот ==
По повод 100 годишнината од раѓањето на Никола Вапцаров, [[Друштво на писателите на Македонија|Друштвото на писателите на Македонија]] и [[Институт за македонска литература]], одржаодржало свечен собир, со кој ја одбележале 100-годишнината од раѓањето на поетот Никола Јонков Вапцаров, чија поезија е преведена на многу јазици во светот. <ref>[http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=79992A5769861F4AB325B8DBFE5FACDD Утрински весник број 3163, петок, 18 декември 2009: Вапцаров е значајно поглавје во македонската литература]</ref> Амбасадата на [[Република Бугарија]] во Македонија и [[Културно информациониот центар на Република Бугарија во Република Македонија]], исто така, организирале „Вапцарова вечер“.<ref>[http://inpress.com.mk/?ItemID=F653373957F2144980D3EFE7AFD0DA80 Вапцарова вечер] Агенција „Инпрес“, 16 декември 2009.</ref>
 
Амбасадата на Република Бугарија во Македонија и [[Културно информациониот центар на Република Бугарија во Република Македонија]] исто така организираат „Вапцарова вечер“.<ref>[http://inpress.com.mk/?ItemID=F653373957F2144980D3EFE7AFD0DA80 Вапцарова вечер] Агенција "Инпрес", 16 декември 2009</ref>
 
== Семејството и Никола ==