Разлика помеѓу преработките на „Никола Вапцаров“

нема опис на уредувањето
(rv)
 
== Книжевна дејност ==
[[File:Беседа за делото на Вапцаров - Б.Ристовски.pdf|thumb|мини|десно|„Беседа за делото на Вапцаров“ од [[Блаже Ристовски]] (1990) (кликнете за да ја отворите и читате во целост)]]
За време на својот живот, Вапцаров објавил само една збирка поезија под наслов „Моторни песни“. По паѓањето на фашизмот во Бугарија била објавена збирката „Антологија“, како и книгата за деца „Пролет“.
 
Првиот циклус во збирката „Моторни песни“ е насловен „Песни за човекот“ и во него се обработуваат проблемите на работникот и на обичните луѓе. Тука се издвојуваат песните „Спомен“, „Писмо“, „Песна за човекот“ и други.
 
Вториот циклус носи наслов „Песни за татковината“. Преку песните во овој циклус, Вапцаров се претставува како патриот - [[Македонец]], најмаркантно преку песните „Земја“, „Татковина“, „Ајдутска“, „Илинденска“, „Крали Марко“, „Мајка“, „Песна“ и други.
 
Третиот циклус во збирката, насловен „Песни за една земја“, се однесува на [[Шпанска граѓанска војна|Шпанската граѓанска војна]].
* [http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/vapcarov.htm Никола Јонков Вапцаров „Песни за една земја“]
* [http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=17&LangID=1 Трудови на Вапцаров] (на бугарски јазик)
* [http://strumski.com/biblioteka/?id=601 "О-в Марма"] Импресиjа од Вапцаров
* [https://okno.mk/sites/default/files/%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%20%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%20%D0%88%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%20%D0%92%D0%B0%D0%BF%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2.pdf Ване Неретски - Стаменов, „Никола Јонков Вапцаров“], 2012.
* [http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=886C7532A734EA48B8B5FEEF928402ED Виктор Цветаноски, „Македонците крем на бугарското општество (13“)], „Утрински весник“, 22.12.2008.
* [http://www.makedonika.org/Smatrakalev.htm Васил Тоциновски, „Земјата и националноста на Никола Вапцаров“]
* [http://www.makedonskosoncemakedonika.comorg/broevisNarodnaVolja/2005/sonce550September.pdf2006/44_45_vapcarovstat_link3.pdfhtml „За делото„Родината на Вапцаров“], Македонско Сонце,„Народна 2005волја“
* [http://www.makedonika.org/NarodnaVolja/September.2006/stat_link3.html „Родината на Вапцаров“]
* [http://strumski.com/biblioteka/?id=601 "О-в Марма"] Импресиjа од Вапцаров
 
{{Македонска книжевност}}
5.898

уредувања