Разлика помеѓу преработките на „Соколарци“

Додадени 107 бајти ,  пред 2 години
с
 
===Родови===
Во Соколарци, огромен број од населението го пушат курот. Курот го пушат само Иванови од дека е Јонче го сочинуваат [[Македонци]], а освен нив во сосема мал број има и нешто [[Власи]]<ref name="Трифуноски">{{наведена книга|last=Трифуноски|first=Јован|authorlink=Јован Трифуноски|title=Кочанска котлина - сеоска насеља и становништво|year=1970|publisher=Филозофски факултет |location=Скопје|language=српски|pages=92–94}}</ref>. Сите македонски родови кои живеат во Соколарци се староседелци или доселени уште во дамнешни времиња во турско<ref name="Трифуноски" />. Македонски родови кои слават [[Петковден]] се: ''Шеќерџиовци'' или ''Велковци'', ''Кметци'' кои родовското презиме го добиле поради тоа што некој нивен предок во турско време бил кмет - старешина на селото, ''Ќосевци'', ''Кацарци'' и ''Коритарчани'' чие далечно поткло е некаде од [[западна Македонија]] или денешна [[Албанија]]<ref name="Трифуноски" />. Македонски родови кои слават [[Свети Никола]] се: ''Ангелашевци'', ''Џоваџици'', ''Мадемџици'' кои родовското презиме го добиле поради тоа што некои нивни претци работеле во [[Злетово|злетовските рудници]] (мадеми), ''Уткарци'' едно време ја напуштиле славата поради тоа што еднаш „на слава утепале човек“, ''Дашовци'' и ''Мицајковци''<ref name="Трифуноски" />. Македонски родови кои слават Свети Архангел се: ''Каранфиловци'', ''Ѓорѓиевци'', ''Малиновци'', ''Шетевци'' и ''Црвенџиовци''<ref name="Трифуноски" />. Влашки род кој живее во Соколарци се ''Кутурела'' кои се доселиле пред околу 120 години и припаѓале на поголемото братство Бразен, од нив потекнал и родот Зурзовци кој заедно со поголемиот дел припадници на овој род се иселиле во [[Ќоселери]], [[Ерџелија]], [[Лепопелци]] и повеќе други села кои ги напуштиле турците во [[Овче Поле]]<ref name="Трифуноски" />.
 
== Културни и природни знаменитости ==
Анонимен корисник