Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

За '''лева''' рака координира вашиот лев палецот по должината на оската Z во позитивна насока и виткањето на прстите на левата рака претставуваат движење од првата или X оската до втората или Y оската. Кога се гледа од врвот или Z оската, системот е во насока на стрелките на часовникот.
 
Размената на обележувањата од било кои две оски ја менува раката. Менувањето на правецот на една оска (или на сите три оски), исто така, ја менува раката. (Ако оските немаат позитивен или негативен правец, тогаш менувањето на рацете нема значење.) Вртењето на две оски изнесува 180 ° ротација околу останатите оски.<ref name=p345>{{cite web|url=http://www.physics.udel.edu/~watson/phys345/Fall1998/class/1-right-hand-rule.html|title=PHYS345 Introduction to the Right Hand Rule|work=udel.edu |first=George |last=Watson |publisher=University of Delaware |year=1998}}</ref>
 
== Ротации ==