Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

Во математиката, ротирачкото тело најчесто е претставено со вектор долж оската на ротација. Должината на векторот ја дава [[брзината на вртење]] и насоката на оската дава насока на вртење според правилото од десната рака: десните прсти свиткани во насоката на вртење и десниот палец кој покажува во позитивната насока на оската. Ова овозможува некои лесни пресметки со користење на векторски крст. Забележете дека ниеден дел од телото не се движи во насока на стрелката на оската, на која се потребни некои навики. Со случајност, ако вашиот палец покажува на север, [[Земјата ротира]] во насока на [[прогресија]] според правилото од десната рака. Ова предизвикува [[Сонцето]], [[Месечината]] и ѕвездите да се вртат кон запад според правилото на левата рака.
 
=== ПојасиХеликоиди и завртки ===
[[Image:Screw thread handedness.png|thumb|right|Лево и деснорачни завртки]]
 
[[ПојасХеликоида]] е закривена линија формирана со точка која ротира околу центар, додека центарот се движи нагоре или надолу по Z-оската. Спиралите се или десно-или лево раки, завитканите прсти кои даваат насока на вртење и палецoт кој ја дава насока на движење по Z-оската.
 
Навои на завртката се појаси и затоа завртките може да се десноили лево раки. Правилото е ова: ако завртката е во десната рака (повеќето завртки се), посочете го вашиот десен палец во насоката каде што сакате да оди завртката и ја вртите завртката во правец на вашите завиткани десни прсти.