Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

 
=== Амперовото правило на десна рака ===
[[Image:Manoderecha.svg|thumb|Предвидување на насоката на полето (''B''), земајќи во предвид дека ''I'' тече во насока на палецот.]]
Правилото за десната рака на [[Ампер]] се користи или кога векторот мора да се дефинира за да претставува ротација на тело, магнетно поле или течност, или обратно, кога е неопходно да се дефинира [[вектор на ротација]] за да се разбере како се случува ротација. Таа открива врска помеѓу струјата и [[магнетните силови линии]] во [[магнетното поле]] што се создава токму.