Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

 
=== Ротирачко тело ===
[[File:Right-hand grip rule.svg|thumb|right|Воспостановена насока на оската на тело во ротација.]]
 
Во математиката, ротирачкото тело најчесто е претставено со вектор долж оската на ротација. Должината на векторот ја дава [[брзината на вртење]] и насоката на оската дава насока на вртење според правилото од десната рака: десните прсти свиткани во насоката на вртење и десниот палец кој покажува во позитивната насока на оската. Ова овозможува некои лесни пресметки со користење на векторски крст. Забележете дека ниеден дел од телото не се движи во насока на стрелката на оската, на која се потребни некои навики. Со случајност, ако вашиот палец покажува на север, [[Земјата ротира]] во насока на [[прогресија]] според правилото од десната рака. Ова предизвикува [[Сонцето]], [[Месечината]] и ѕвездите да се вртат кон запад според правилото на левата рака.