Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

 
== Координати ==
[[Image:Cartesian coordinate system handedness.svg|thumb|left|Леворачни координати на лево<br/>Деснорачни координати на десно.]]
{| class="wikitable floatright"
|+style="text-align:left;"|
За деснорачните координати се користи десната рака<br/>За леворачните координати се користи левата рака
|-
! Оска на векторот !! Два прста и палец !! Закривени прсти
|-
| X, 1, или A || Прв или показалец || Испружени прсти
|-
| Y, 2, или B || Втор прст или дланка || Закривени прсти за 90°
|-
| Z, 3, или C || Палец || Палец
|}
 
За '''десните''' координати вашиот десен палец покажува по должината на оската Z во позитивна насока и виткањето на прстите претставува движење од првата или X оската до втората или Y оската. Кога се гледа од врвот или Z оската, системот е '''спротивен од насоката на стрелките на часовникот'''.