Разлика помеѓу преработките на „Санкт Петербург“

с
 
== Историја ==
Кон крајот на 17-ти век, Петар Велики, кој бил заинтересиран за поморските работи, сакал Русија да добие пристаниште со цел да тргува со остатокот од Европа.<ref name="wilson82">{{cite book |title=Peter the Great |last=Wilson |first=Derek |publisher=Macmillan |isbn= 9781429964678|page=82 |url=https://books.google.com/?id=N-K6Fp445CIC&pg=PA150&dq=peter+the+great+maritime#v=onepage&q=maritime&f=false |access-date=25 February 2012 |date=5 January 2010}}</ref> Тој имал потреба од подобро пристаниште од она кое било главно во земјата во тоа време, [[Архангелск]], кое се наоѓа на [[Бело Море (Русија)|Белото Море]] на крајниот север и било затворено во текот на зимата.
 
== Демографија ==