Отвори го главното мени

Промени

Додадени 4 бајти ,  пред 1 година
{{Главна статија|Модулација на замавот}}
 
{{Поврзано|ФреквентнаФреквенциска модулација|Фазна модулација}}
Замавот на бранот може да биде постојан (и во тој случај станува збор за ''п.б.'' или ''[[постојан бран]]''), или може да биде ''модулиран'' така што ќе се менува со времето и/или местоположбата. Границата на промената на замавот се нарекува ''опколник'' на бранот. Математички, [[модулација на замавот|модулираниот бран]] може да се запише во обликот:<ref name=Jirauschek>