Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

Одбиени последните 2 промени (од 77.28.224.236) и ја поврати преработката 3510644 на Ehrlich91
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Одбиени последните 2 промени (од 77.28.224.236) и ја поврати преработката 3510644 на Ehrlich91)
'''Акцент''' ([[латински]]: ''accentus, потпевнување'') или '''нагласок''' — изделување на еден слог од зборот со помош на одредени фонетски средства како што се сила на издишаната воздушна струја, висина на тонот или квалитетот на гласот. Акцентот ги засега самогласките како гласови со најголема звучност и како основа на слогот.{{нав|Општа}} Во зависност од видот на изделената единица, било да е слог, збор или реченица, акцентот може да биде зборовен или ''слоговен'' и реченички или ''фразеолошки''. {{нав|Општа}}
 
Македонскиот акцент може да биде определен и динамичен (еспираторен).
 
Во македнонскиот јазик постојат правила за местото на акцентот во зборовите,затоа тој е определен.
 
Тој е динамичен затоа што него го одликуваат силината на говорниот удар врз определен слог.
 
==Општи карактеристики==