Кавкаски јазици: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.549 бајти ,  пред 3 години
дополнување
с (Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q169921.)
(дополнување)
[[File:Caucasus-ethnic mk.svg|thumb|350px|Етно-лингвистичка карта на Кавкаскиот регион.]]
 
'''Кавкаските јазици''' се голема и разнолика група [[Јазик|јазици]] кои ги соговорат повеќе од 10 милиони зборувачилуѓе во регионот на [[Кавказ|Кавкаските Планини]] кои се наоѓаат, помеѓу [[Црното Море]] и [[Каспиското Езеро]]. Со [[Лингвистика|лингвистичката]] споредба помеѓу различните јазици во овој регион тие се поделиле во три големи групи, кои имаат слаби или никакви афинитети меѓу себе.
 
Јазиците на [[Кавкаски народи|кавкаските народи]] ги одразуваат историските прилики во кои се развивале. Планината [[Кавказ]] претставува важна јазична меѓа. Така, покрај [[Индоевропски јазици|индоевропските]], [[Семитски јазици|семитските]] и [[Туркиски јазици|турско-монголските јазици]], во овој регион се зборуваат и [[Чеченски јазик|чеченскиот јазик]], [[Аваро-андски јазик|аваро-андскиот јазик]], [[Апхаски јазик|апхаскиот јазик]], [[Адигејски јазик|адигејскиот јазик]] (со два главни дијалекта - [[Кабардински јазик|кабардински]] и [[Черкески јазик|черкески]]) и [[Грузиски јазик|грузискиот јазик]]. Притоа, источно-кавкаските и западно-кавкаските јазици се сродни меѓу себе, а јужно-кавкаските јазици значително се разликуваат од останатите кавкаски јазици.Ц. Котевска, „Бисери народног духа“, во: Кавкаске бајке. Београд: Народња књига, 1963, стр. 177.
== Групи ==
Само три групи кавкаски јазици немаат никаква лингвистичка врска со останатите јазици во светот. ТерминотИзразот кавкаски„кавкаски јазицијазици“ најчесто се користи за овие три јазични групи, но понекогаш можеги под тој термин да се сфататопфача и останати јазици, како на пример [[азербејџански јазик]] или [[руски јазик]].
 
* '''[[Јужни кавкаски јазици]]''' или исто така наречени ''картвелски'', кои го вклучувавклучуваат [[Грузиски јазик|грузискиот јазик]].
 
* '''[[Северозападни кавкаски јазици]]''' или исто така наречени ''апхаско-адигејски'', ''сиркаски'' или ''понтиски'', кои го вклучувавклучуваат меѓу другите и[[Кабардински јазик|кабардинскиот јазик]].
 
* '''[[Североисточни кавкаски јазици]]''' или исто така нарчени ''дагестански'' или ''касписки'', кои ги вклучувавклучуваат [[Чеченски јазик|чеченскиот јазик]], [[Аварски јазик|аварскиот јазик]], [[Ингушетски јазик|ингушетискиот јазик]], [[Лезгински јазик|лезгискиот јазик]] и други.
 
== Наводи ==