Разлика помеѓу преработките на „Ерих Фром“

Додадени 686 бајти ,  пред 1 година
→‎Творештво: дополнување
(→‎Творештво: дополнување)
== Творештво ==
 
Ерих Фром бил исклучително плоден автор. Негови позначајни дела се:
* „Психоанализата и социологијата“ (1928)
 
* „Догмата за Христос“ (1930)
* „Бегство од слобода” (1941)
* „Психоанализата и религијата“ (1930)
* „Човек за себе” (1947)
* „Ќе бидете како Бог“ (1930)
* „Психоанализа и религија“ (1950)
* „Политиката и психоанализата“ (1931)
* „Здраво општество” (1955)
* „За методот и задачите на аналитичката социјална психологија“ (1932)
* „Авторитетот и семејството“ (1936)
* „[[Бегство од слободата]]” (1941)
* „[[Човек за себе]]” (1947)
* „[[Заборавениот јазик]]“ (1951)
* „[[Здраво општество]]” (1955)
* „[[Вештината на сакањето]]“ (1956)
* „Зен„[[Зен-будизмот и психоанализата“психоанализата]]“ (заедно со Д. Т. Сузуки и Ричард де Мартино) (1960)
* „Марксовиот„[[Марксовото концептсфаќање на човекот“човекот]]“ (1961)
* „Отаде оковите на илузијата: мојата средба со Маркс и Фројд“ (1962)
* „Човековото срце” (1964)
* „Револуција„[[Револуција на надежта“надежта]]“ (1968)
* „Кризата на психоанализата“ (1970)
* „Анатомијата на човековата деструктивност” (1973)
* „[[Анатомија на човековата деструктивност]]” (1973)
* „Да„[[Да се има или да се биде”биде?]]” (1976)
* „Големината и границите на Фројдовите мисли“ (1979)
 
== Поврзано ==