Разлика помеѓу преработките на „Ерих Фром“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
(дополнување)
 
== Политичка активност ==
Фром бил демократски [[социјалист]] според својата [[Идеологија|идеолошка]] ориентација и бил противник како на западниот [[капитализам]] така и на источниот [[комунизам]], залагајќи се за социјализам со човечки лик. Во средината на 1950-тите станал член на Социјалистичката партија на Америка. Фром бил близок до [[марксизам|марксизмот]], но неговото толкување на марксизмот не бешебило на линијалинијата на [[ленинизам|ленинизмот]], туку на линија на [[марксистички хуманизам|марксистичкиот хуманизам]]. Тој дал значителен придонес за запознавањето на западниот свет со хуманистичката димензија на учењето на [[Карл Маркс]], објавувајќи во своето дело „Марксовиот„[[Марксовиот концепт за човекот“човекот]]“ - извадоци од раните трудови на Маркс.
 
Фром бил демократски социјалист според својата идеолошка ориентација и како таков се противеше како на западниот [[капитализам]] така и на источниот [[комунизам]], залагајќи се за социјализам со човечки лик. Во средината на 50-тите станал и член на Социјалистичката партија на Америка.
 
Фром бил близок до [[марксизам|марксизмот]], но неговото толкување на марксизмот не беше на линија на [[ленинизам|ленинизмот]], туку на линија на [[марксистички хуманизам|марксистичкиот хуманизам]]. Тој дал значителен придонес за запознавањето на западниот свет со хуманистичката димензија на учењето на [[Карл Маркс]], објавувајќи во своето дело „Марксовиот концепт за човекот“ извадоци од раните трудови на Маркс.
 
== Творештво ==