Разлика помеѓу преработките на „Средоземно Море“

Одбиена последната промена (од 141.136.14.125) и ја поврати преработката 3431425 на Bjankuloski06
(Одбиена последната промена (од 141.136.14.125) и ја поврати преработката 3431425 на Bjankuloski06)
| reference =
}}
'''Средоземно Море''' дел од [[Атлантски Океан|Атлантскиот Океан]] и е речиси целосно затворено со копно, на север со [[Европа]], на југ со [[Африка]] и на исток со [[Азија]]. Покрива површина од приближно 2,5 милиони km².
Средоземното Море или Медитеранот е внатрешно или средоземно море на Атлантскиот Океан. Сместено е помеѓу Европа, Африка и Азија. Зафаќа површина од 2 972 500 км². На запад, преку Гибралтарскиот Проток се поврзува со Атлантскиот Океан, на југоисток преку Суецкиот Канал се поврзува со Црвеното Море и со Индискиот Океан. Средозменото Море, со во основа по линијата со Апенинскиот Полуостров и Сицилија се дели на западен и источен базен.