Разлика помеѓу преработките на „Зајак“

Додадени 266 бајти ,  пред 3 години
Исто така, зајакот е чест лик во [[филм]]овите. Така, во 1988 година бил снимен филмот „[[Кој го намести зајакот Роџер]]“ (''Who framed Roger Rabbit''), кој постигнал голем успех и освоил три награди „[[Оскар]]“.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0096438/ IMDb, Who Framed Roger Rabbit (1988) (пристапено на 6.12.2015)]</ref>
 
ЗајацитеЗајакот се јавуваатјавува како тема во повеќе уметнички или популарни дела, како:
* „Сопственикот на полето и зајакот“ – приказна на африканското племе [[Басумбва]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 179-182.</ref>
* „Леопардот и зајакот“ – приказна на африканското племе [[Кикуију]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 135-138.</ref>
* „Човекот, лавот и зајакот“ – приказна на африканското племе [[Басумбва]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 183-184.</ref>