Советски Сојуз: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
(cropped image (GlobalReplace v0.6.5))
сНема опис на уредувањето
|p1 = Руска СФСР
|flag_p1 = Flag RSFSR 1918.svg
|p2 = ТранскавкаскаЗакавкаска СФСР|
|flag_p2 = Flag of Transcaucasian SFSR.svg
|p3 = Украинска ССР
[[Податотека:Lenin and stalin crop.jpg|thumb|Ленин и Сталин]]
 
Историјата на Русија во периодот од [[1922]] до [[1991]] година, всушност е историјата на Сојузот на Советските Социјалистички републики или историја на Советскиот сојуз. Овој сојуз кој на идеолошка основа го основале лидерите на [[КПСС|Руската комунистичка партија]] во [[декември]] [[1922]] година<ref>"[http://library.thinkquest.org/27629/themes/society/rsussr.html Tsar Killed, USSR Formed]," in ''20th Century Russia''. Retrieved 21 јули 2007.</ref>, многу често е споредуван со [[Руска империја|Руската империја]]. Во тоа време, новата нација во својот состав вклучувала четири територии: ''Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република'' (скратено [[Руска СФСР]] или РСФСР), ''Белоруската Советска Социјалистичка Република'' (скратено [[Белоруска ССР]] или БССР), ''Украинската советска социалистичка република'' (скратено [[Украинска ССР]] или УССР) и ''ТранскавкскаскаЗакавкаска Советска Федеративна Социјалистичка Република'' (скратено [[ТранскавкскаскаЗакавкаска СФСР]] или ТСФСРЗСФСР)<ref>Soviet Union Information Bureau, [http://www.marxists.org/history/ussr/government/1928/sufds/ch01.htm Area and Population]. Retrieved 21 јули 2007.</ref>.
 
Уставот кој бил усвоен во [[1924]] година го дал почетокот на [[федерација|федералниот систем]] на власта кој се засновал на советот кој бил поставен низ селата, фабриките, градовите во поголемите делови на земјата. На врвот на оваа советска пирамида во секоја република стоел сојузен конгрес на советите. Иако изгледало дека конгресот ја спроведува својата суверена власт, сепак ова тело директно било управувано од страна на Комунистичката партија, која повторно го контролирала [[Политбиро]]то на Централниот комитет [[КПСС]] од [[Москва]], престолнината на Советскиот сојуз, која како престолнина била уште во времето на [[Царска Русија]], до доаѓањето на [[Петар Велики]] на царскиот престол.