Стари Словени: Разлика помеѓу преработките

Исправена грешка при пишување, Исправена граматиката, Додадени врски
[проверена преработка][непроверена преработка]
сНема опис на уредувањето
(Исправена грешка при пишување, Исправена граматиката, Додадени врски)
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од мобилен извршник Уредување од прилогот за Андроид
{{внимание}}
Старите Словени биле мешана група од племенскичадорски сојузи во миграцискиот период кои ги создале денешните [[Словени|словенски народи]]. Иако Словените не се спомнати до шестиот век, кога пишаните извори го споменуваат етнонимот ''Словен'' за одредена група на народи, сеуште, до тоа време, пишаните ресурси велеле дека Словените населувале голема територија на [[Средна Европа|Централна]] и [[Источна Европа]], а уште повеќе ќе се населат во следните два века. Околностите околу формирањето и територијалната експанзија на словенскиот идентитет останува тема на интензивни научни дебати. Сигурно е дека ''помеѓу шестиот и седмиот век, големи делови на [[Европа]] биле контролирани од Словените, процес кој е помалку разбран и документиран од тој за германската етногенеза на западот. Сепак ефектите на славизација биле повеќе инволвирани. <ref name=sed>[http://slavya.ru/trad/history/genezis/sed.htm Этногенез ранних славян] : статья [[Седов, Валентин Васильевич|Седова В. В.]], академика, заведующего отделом Института археологии РАН. [[Вестник РАН]], том 73, № 7, с. 594—605 (2003)</ref>
 
== Етногенеза ==
Анонимен корисник