Атмосферски притисок: Разлика помеѓу преработките

додадов повеќе информации во врска со атмосферскиот притисок- (преведени од англиската верзја), дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
с додадена Категорија:Притисок користејќи го HotCat
додадов повеќе информации во врска со атмосферскиот притисок- (преведени од англиската верзја), дополнување
Ред 1:
'''Атмосферски притисок''' е [[притисок]]от на [[земјина атмосфера|земјината атмосфера]]. Тој е притисокот кој го врши воздухот со неговата [[тежина]], како сила врз единица површина на [[Земја (планета)|Земјата]].
Во повеќето околности атмосферскиот притисок е тесно приближен со хидростатичниот притисок предизвикан од тежината на воздухот над мерната точка. Бидејќи зголемувањето на елевацијата се зголемува, има помала атмосферска маса, така што атмосферскиот притисок се намалува со зголемување на височината. Притисок мерки сила по единица површина, со SI единици на Pascals (1 pascal = 1 Newton по квадратен метар , 1 N / m 2 ). Во просек, колона од воздух со површина од 1 квадратен сантиметар (cm 2 ), мерена од средното(просечно) ниво на море до врвот на атмосферата на Земјата, има маса од околу 1,03 килограми и врши сила или " тежина "од околу 10,1 нтуни или 2,37 lb f , што резултира со притисок на ниво на море од околу 10,1 N / cm 2 или 101 kN / m 2 (101 килопаскали, kPa). Колона со воздух со пресек од 1 во 2 (6.45 cm 2 ) ќе има маса од околу 6,65 kg и тежина од околу 65,4 N или 14,7 lb f , што резултира со притисок од 10.1 N / cm 2 или 14,7 lb f / in 2 .
 
==== '''Механизам''' ====
 
Атмосферскиот притисок е предизвикан од гравитационата привлечност на планетата врз атмосферските гасови над површината и е функција на масата на планетата, радиусот на површината и количината на гас и неговата вертикална дистрибуција во атмосферата. Модифициран е со планетарната ротација и локалните ефекти како што се брзината на ветерот, варијациите на густината поради температурата и варијациите во составот.
 
==== '''Локални варијации''' ====
Атмосферскиот притисок варира на Земјата, и овие промени се важни во проучувањето на времето и климата . Види систем за притисок за ефектите на варијациите на притисокот на воздухот од времето.
 
Атмосферскиот притисок покажува дневен или полу-циклус (двапати дневно) циклус предизвикан од глобалните атмосферски плимата . Овој ефект е најсилен во тропските зони, со амплитуда од неколку милибари и скоро нула во поларните области. Овие варијации имаат два надредени циклуси, кружен (24 ч) циклус и полу-циркаден (12 ч) циклус.
(планета)|Земјата]].
 
{{физика-никулец}}
Анонимен корисник