Разлика помеѓу преработките на „Региони во Нов Зеланд“

нема опис на уредувањето
с
NZ Regional Councils and Territorial Authorities 2017 mk.svg|мини|десно|Регионите и територијалните единици (окрузите и градовите) на Нов Зеланд.||
'''[[Регион]]''' ([[англанг.]] ''region'') е формален терминпоим за првостепената единица [[локална самоуправа]] во '''[[Нов Зеланд]]'''. Земјата има 16 региони. Дванаесет ги управува избран регионален совет, додека четири се управувани од [[Територијална поделба на Нов Зеланд|територијални властиединици]] (второстепена локална власт) кои исто така ги извршуваат должностите на регионален совет и затоа се нарекуваат [[Унитарна управа|унитарни управи]]. Ова правило има еден исклучок, градот [[Нелсон (Нов Зеланд)|Нелсон]] кој е управуван од индивидуална територијална власт на неговиот регион (Тасман). [[Совет на Четемските Острови|Советот на Четемските Острови]] често се смета за унитарна власт, иако официјално спаѓа под регионот Кантербери. Некои регионални граници ги следал границите на територијалните единици, но има и многу исклучоци. на пример, јужната граница на регионот [[Окленд (регион)|Окленд]] напола го сече округот [[Френклин (округ)|Френклин]].
 
== Должности ==