Разлика помеѓу преработките на „Западна Европа“

с
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
== Релјеф ==
Поголемиот дел на територијата на Западна Европа се одликува со едноличен низински релјеф. Во него се издвојуваат територии под типични низни и поголеми котлини во широките речни долини. Најкарактеристична низинска земја е Холандија. Нејзината територија, поради погодните услови, е најнаселена и со најразвиено стопанство.
Старите ниски зарамнети планини се претежно со мали релативни височини до околу 500м500 м. Поретки се планините што се издигаат на 1000м1.000 м. Такви се планините во Велика Британија, Ардените во Белгија и Централниот Масив во Франција. Сите овие планини со своите рудни богатства се основата за појавата и развојот на првата индустрија во светот, така што во нивна непосредна влизина се развиени поголем број рударски и индустриски населби.
Младите набрани планини во Западна Европа се незначително застапени. Опфаќаат делови од [[Пиринеите]] и од [[Француски Алпи|Француските Алпи]]. Тие се одликуваат со типичен високопланински релјеф чии врвови се под постојан снег и мраз, со присуство на глечери. Меѓу Франција и Италија се наоѓа Мон Блан[[Монблан]] (4810м4.810 м), највисокиот врв во Европа. Остатоци од глацијалните периоди има и на некои од планините во Шкотска.
 
== Клима ==