Разлика помеѓу преработките на „Лисици“

Додадени 226 бајти ,  пред 1 година
==Лисиците како тема во уметноста и во популарната култура==
===Лисиците како тема во книжевноста===
* „Лисицата и волкот“ - унгарска народна приказна.<ref>''Мађарске бајке''. Београд: Народња књига, 1974, стр. 86104-88106.</ref>
* „Лисицата, мечката и сиромавиот“ - унгарска народна приказна.<ref>''Мађарске бајке''. Београд: Народња књига, 1974, стр. 86-88.</ref>
* „Лисицата и волкот“ - македонска народна приказна.<ref>''Македонски хумористични народни приказни''. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 33-34.</ref>
* „Лисицата и крокодилот“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец [[Езоп]].<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 25.</ref>