Разлика помеѓу преработките на „Змеј“

Додадени 218 бајти ,  пред 2 години
 
==Змејот како тема во уметноста и во популарната култура==
* „Двата змаја и двете момчиња“ - унгарска народна приказна.<ref>''Мађарске бајке''. Београд: Народња књига, 1974, стр. 25-32.</ref>
* „Ламјата и царевиот син“ (''Аждаја и царев син'') - српска народна приказна.<ref>''Народне приповетке''. Београд: Просвета, 1963, стр. 54-58.</ref> <ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 92-99.</ref>
* „Невестата на змејот“ - книга на македонскиот писател [[Влада Урошевиќ]].<ref>Магор, ''Каталог 2015''. Скопје, 2015, стр. 22.</ref>