Разлика помеѓу преработките на „Извидништво“

Додадени 109 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Scouting“)
Ознака: Изворно уредување 2017
 
'''Извидништво''' или '''Извидничко Движење''' е движење кое има за цел да придонеси за физичкиот, ментален и духовен развој на [[Младински активизам|младите луѓе]], со цел тие да имаат конструктивна улога во општеството[[општество]]то, притоа развивајќи ги вештините за снаоѓање во природа. Во текот на првата половина на дваесеттиот век, движењето опфатило три главни старосни групи за момчиња (Развигорци, Извидници, Ровери) а во 1910 година била создадена нова организација, Девојки водачи. Извидничкото движење е една од неколкуте светски младинските организации.
Во текот на првата половина на дваесеттиот век, движењето опфатило три главни старосни групи за момчиња (Развигорци, Извидници, Ровери) а во 1910 година била создадена нова организација, Девојки водачи. Извидничкото движење е една од неколкуте светски младинските организации.
 
Во 1906 и 1907 година, [[Роберт Баден-Пауел]], поручник во [[Британска армија|Британската Армијаармија]], напишал книга за момчиња  Извидништво„Извидништво за момчињамомчиња“ ([[Лондон]], 1908), врз основа на неговите претходни книги за воено извидување, со голема поддршка од [[Фредерик Расел Бурнхем]], [[Ернест Томпсон Сетон]] и [[Вилијам Александар Смит]] и неговиот издавач ПеарсонПирсон. Во летото во 1907 година, Баден-Пауел одржал камп на островот Броунси во [[Англија]] со цел да ја тестира својата идеја за книга. Овој камп и објавувањето на ''Извидништво за Момчиња'' генерално се сметаат како почеток на Извидничкотоизвидничкото движење.
 
Движењето го користи извидничкиот метод односно програма за неформално образование со акцент на практични активности на отворено кои вклучуваат [[кампување]], пионерство, активности на вода, пешачење, патување и [[спорт]]. Друга препознатлива одлика за извидништвото е  извидничката униформа, воведена со намера да се скријат сите разлики на општествен статус на извидникот и постигнување на еднаквост. Посебните обележја на униформата го вклучуваат [[Хералдичка лилија|лилјановиот цвет]] како основен симбол и други значки, амблеми, беџови и слично. 
 
Двете најголеми чадор-организации се Светската Организацијаорганизација на Извидничкиизвиднички Движењедвижења (WOSM), и Светската Асоцијацијаасоцијација на Девојкидевојки Водичиводичи и Девојкидевојки Извиднициизвидници (WAGGGS). Во 2007 година низ целиот свет се одбележа 100 годишнинатастогодишнината од создавањето на извидништвото преку најразлични настани и активности. 
 
Двете најголеми чадор-организации се Светската Организација на Извиднички Движење (WOSM), и Светската Асоцијација на Девојки Водичи и Девојки Извидници (WAGGGS). Во 2007 година низ целиот свет се одбележа 100 годишнината од создавањето на извидништвото преку најразлични настани и активности. 
[[Категорија:Извидништво]]