Разлика помеѓу преработките на „Јавни набавки“

(Создадено преведувајќи ја страницата „Procurement“)
 
'''Набавка''' е процес на наоѓање изведувач или давател на производи и услуги, согласувајќи услови и стекнување на стоки, услуги или работи од надворешен извор, често преку тендери или конкурентно наддавање процес. Процесот се користи да се обезбеди на купувачот добива стоки, услуги или работи во најдобра можна цена, кога аспекти како на пример квалитет, квантитет, време и локација се споредуваат.<ref>{{Наведена книга|title=Purchasing and Supply Chain Management: Analysis, Strategy, Planning and Practice|last=Weele|first=Arjan J. van|publisher=Cengage Learning|year=2010|isbn=978-1-4080-1896-5|edition=5th|location=Andover}}</ref> Корпорации и јавни институции често ги дефинираат процесите со намера да се промовира фер и отворен конкурс за нивниот бизнис а минимизирање на ризик, како на пример изложеноста на измама и дослух.
 
== РеференциНаводи ==
{{Reflist}}
[[Категорија:Деловни поими]]
5

уредувања