Разлика помеѓу преработките на „3 век“

Додадени 5.925 бајти ,  пред 1 година
додаток на личности
(дополнувања)
(додаток на личности)
 
== Личности ==
 
* [[Александар Север]], римски император
* [[Ардашир I]], основач на [[Сасанидската Империја|Сасанидската империја]]
* [[Артабан V]], последен владетел на [[Партијска империја|Партијската империја]]
* [[Аурелијан]], римски император
* [[Валеријан (цар)|Валеријан]], римски император
* [[Галиен]], римски император
* [[Гуан Ју]], кинески генерал
* [[Денг Аи]], кинески генерал
* [[Диоклецијан]], римски император
* [[Елагабал]], римски император
* [[Жао Јун]], кинески генерал
* [[Зенобија]], кралица на [[Палмира]]
* [[Јулија Домна]], римска царица
* [[Јулија Меса]], римска благородничка
* [[Каракала]], римски император
* [[Кипријан Картагински]], епископ на [[Картагина]]
* [[Клавдиј II]], римски император
* [[Климент Александриски]], христијански водач на Александриската катехетска школа    
* [[Констанциј I Хлор]], римски император
* [[Корнелиј]], епископ на Рим
* [[Лиу Беи]], основач на [[Шу Хан]]
* [[Луциј Септимиј Оденат]], владетел на [[Палмира]]
* [[Мани]], основач на [[Манихејство|Манихејството]]
* [[Марко Аврелиј|Марко Аврелиј Проб]], римски император
* [[Максимин Трак]], римски император
* [[Нагарјуна]], будистички монах
* [[Постум]], император на [[Галоримска империја|Галоримската империја]]
* [[Септимиј Север]], римски император
* [[Сима Ши]], кинески генерал, политичар и регент
* [[Сима Јан]], основач на династијата [[Џин (династија)|Џин]]
* [[Сима Ји]], кинески генерал и државник
* [[Сима Жао]], кинески генерал и регент
* [[Сун Чун]], основач на Кралството Ву
* [[Тетрик I]], император на [[Галоримска империја|Галоримската империја]]
* [[Филип Арапски]], римски император
* [[Цао Цао]], кинески државник
* [[Цао Пи]], основач на царството Веи
* [[Цао Руи]], цар на Цао Веи
* [[Чуга Лианг]], најголемиот стратег во периодот на Трите кралства во Кина
* [[Џанг Феи]], кинески генерал
* [[Џунг Хуи]], кинески генерал
* [[Шапур I]], крал на [[Сасанидската Империја|Сасанидската империја]]
* [[Шри Гупта]], основач на династијата Гупта
 
=== Литература ===
 
* [[Диоген Лаертиј]], грчки биограф
* [[Иполит Римски]], римски христијански писател и теолог, прв Антипапа
* [[Клавдиј Елијан]], римски писател
* [[Лиу Линг]], кинески поет
* [[Мариј Максим]], римски биограф
* [[Ориген]], римски христијански писател и теолог
* [[Тертулијан]], римски христијански писател и теолог
* [[Уан Џи]], кинески поет
* [[Фу Ксуан]], кинески поет и писател
* [[Хелиодор|Хелиодор од Емеса]], грчки писател
* [[Цао Џи]], кинески поет и писател
* [[Цуо Си]], кинески поет и писател
 
=== Наука и филозофија ===
 
* [[Александар Афродизијски]], грчки филозоф
* [[Амониј Сакас]], грчки филозоф
* [[Ванг Би]], кинески филозоф
* [[Ванг Онг]], кинески научник
* [[Гај Јулиј Солин]], римски граматичар
* [[Дексип]], грчки историчар
* [[Диофант]], грчки математичар
* [[Емилиј Папинијан]], римски правник
* [[Јамблих]], сириски филозоф
* [[Јулиј Паул Прудантисим]], римски правник
* [[Касиј Дио]], римски историчар
* [[Касиј Лонгин]], грчки филозоф
* [[Лиу Хуи]], кинески математичар
* [[Ма Џун]], кинески инженер и изумител
* [[Папос Александриски]], грчки математичар
* [[Пеи Шиу]], кинески картограф и географ
* [[Плотин]], римски филозоф
* [[Порфириј Тирски]], феникијски филозоф
* [[Секст Јулиј Африкан]], римски историчар
* [[Уан Шиан]], кинески филозоф
* [[Херодијан]], грчки историчар
* [[Хуанфу Ми]], кинески научник и лекар
* [[Цензорин]], римски граматичар
* [[Чен Шу]], кинески историчар
* [[Џи Канг]], кинески филозоф
* [[Шан Тао]], кинески филозоф
* [[Шијанг Шиу]], кинески научник
 
*