Хоџкинов лимфом: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Хоџкинов лимфом''' е тип на хематолошки малигнитет кој потекнува од [[лимфоцити]]те.
 
<!-- Причинители и дијагноза -->
Околу половината од случаите на Хоџкинов лимфом настанале поради [[Епштајн–Бар вирус]]от (EBV).<ref name=WCR2014Cp2>{{cite book |title= World Cancer Report 2014 |date=2014 |publisher= World Health Organization |isbn= 928320429-8 |pages= Chapter 2.4}}</ref> Други ризик фактори се фамилијарната историја и [[ХИВ/СИДА]].<ref name=NCI2016AdPt/><ref name=WCR2014Cp2/>
 
<!-- Епидемиологија и историја -->