Разлика помеѓу преработките на „Данте Алигиери“

→‎Биографија: дополнување
(→‎Значење и влијание: дополнување)
(→‎Биографија: дополнување)
И покрај скромната општествена положба, Данте учел кај најдобрите учители во тоа време. Во младоста се оженил со Џема Донати со која имал имал барем три деца.<ref>Eros Sekvi, „Beleška o piscu“, во: Dante Aligijeri, ''Pakao''. Beograd: Rad, 1961, стр. 223-224.</ref>
 
Данте покажувал голем интерес за [[сликарство]]то и за [[музика]]та, но најголемо значење ѝ придавал на [[поезија]]та. Тој ја читал [[Латинска поезија|латинската поезија]] со посебен интерес, најмногу [[Вергилиј]] кого го сметал за свој учител. Познато е дека Данте многу читал, а во делото „Convivio“ самиот тој кажува дека од преголемото читање се здобил со заболување на очите.<ref>Dante Aligijeri, ''Pakao''. Beograd: Rad, 1961, стр. 14.</ref> Се знае дека Данте не го имал читано [[Хомер]], но добро го познавал творештвото на [[Хорациј]], [[Овидиј]] и [[Лукијан]], како и делата на [[Сенека]].<ref>Dante Aligijeri, ''Pakao''. Beograd: Rad, 1961, стр. 25-26.</ref> Исто така, тој ги познавал некои записи на лекарот [[Гален]] од [[Пергам]], а ги читал и коментарите на [[Авицена]] и [[Авероес]] на делата на [[Аристотел]].<ref>Dante Aligijeri, ''Pakao''. Beograd: Rad, 1961, стр. 26.</ref> За време на неговото политичко прогонство, Данте читал две книги: „[[За утехата (Боетиј)|За утехата]]“ на римскиот писател [[Боетиј]] и „[[За пријателството (Цицерон)|За пријателството]]“ на [[Цицерон]].<ref>Јован Дучић, ''Благо Цара Радована'' (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 51.</ref>
 
СеИсто така, се знае дека Данте учествувал на забави, ловови[[лов]]ови, свечености, и во таквиот монденски живот на тогашната [[Фиренца]] се родила и се развила неговата љубов кон една фирентинска девојка која ќе биде одредница на неговите дела и животниот пат. Беатриче, како што ја нарекувал Данте, се омажила млада, но според сфаќањата од средниот век, бракот не бил препрека за чистата љубов кон друг човек.
Познато е дека Данте во [[Болоња]] отприлика во [[1285]] година, и тој таму можеби студирал на унверзитет.
За време на политичките битки во [[Италија]] во тоа време тој отпрвин ги подржувал Гвелфовите и се борел против Гибелините.
 
Го интересирало сликарството, музиката, но најголемо значење ѝ придавал на поезијата. Ја читал латинската поезија со посебен интерес, најмногу [[Вергилиј]] кого го сметал за свој учител.
 
Се знае дека учествувал на забави, ловови, свечености, и во таквиот монденски живот на тогашната [[Фиренца]] се родила и се развила неговата љубов кон една фирентинска девојка која ќе биде одредница на неговите дела и животниот пат. Беатриче, како што ја нарекувал Данте, се омажила млада, но според сфаќањата од средниот век, бракот не бил препрека за чистата љубов кон друг човек.
 
=== Политичката активност на Данте ===