Благородништво: Разлика помеѓу преработките

дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
(нова страница)
 
(дополнување)
[[Податотека:Le bal paré.jpg|мини|десно|Француски благородници, околу 1774 година]]
'''Благородништво''' – посебен социјален општествен слој. Во скоро сите европски земји благородништвото го изгубило статусот на повластен општествен слој.
 
==Историјат==
Во феудалното општество, благородништвото било доминантен општествен слој, со статус кој бил заснован на семејното потекло по раѓање или по служба.
[[Податотека:Troisordres.jpg|мини|Француска карикатура за трите класи во [[феудално општество|феудалното општество]]. Третата, селската класа, ги носи [[свештенство]]то и благородништвото.]]
[[Аристотел]] ја дал следнава дефиниција за благородништвото: „Благородништвото значи наследство на богатство и на чест“.<ref>Јован Дучић, ''Благо Цара Радована'' (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 33.</ref>
 
Во феудалното општество, благородништвото било доминантен општествен слој, со статус кој бил заснован на семејното потекло по раѓање или по служба. Благородништвото главно се стекнувало заради:
*извонредната војна способност или снага ([[витез]]и, [[самурај|самураи]])
*економска надмоќ, на пример голем посед
*доделено од владарот (како награда за особени заслуги)
 
Благородништвото во [[Европа]] својот врв го доживеало во периодот од [[среден век|средниот]] век до крајот на XVIII век. Своите привилегии благородништвото постепено ги изгубило по [[Француска револуција|Француската револуција]]. Во технолошки развиениот свет се покажало дека системот на граѓанско [[образование]] во [[индустрија]]та, [[наука]]та и власта, е поконкурентно.Оттогаш, неговотосо значењетекот на времето, во некоиречиси сите европски земји, еблагородништвото веќего воизгубило опаѓање.статусот на повластен општествен слој.
 
Своите привилегии благородништвото постепено ги изгубило после [[Француска револуција|Француската револуција]]. Во технолошки развиениот свет се покажало дека системот на граѓанско образование во [[индустрија]]та, [[наука]]та и власта, е поконкурентно.
[[Податотека:Troisordres.jpg|мини|Француска карикатура за трите класи во [[феудално општество|феудалното општество]]. Третата, селската класа, ги носи [[свештенство]]то и благородништвото.]]
 
==Поврзано==
* [http://www.tfp.org/tfp-home/books/nobility-and-analogous-traditional-elites.html Genesis of European Nobility]
* [http://nobilitynews.blogspot.nl News about the nobility]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Нормативна контрола}}