Разлика помеѓу преработките на „Релјеф“

Одземени 34 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
с
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
:''За релјефот како уметнички поим, видете [[Релјеф (уметност)]].''
 
'''Релјеф''' е збир од облици на [[Земја|Земјината]] површина кои настанале и непрестајно се менуваат со делувањето на внатрешните (ендогени, терестрични) и надворешни (егзогени, соларни) природни сили. [[Тектоника|Тектонски]] облици на релјефот се [[Планина|планините]], [[вулкан]]ите, потонатините или басените и сл.
 
За разлика од тектонските, има и многу други облици на релјефот, како [[Ерозија|ерозивните]], во кои спаѓаат [[Флувијален релјеф|флувијалните]] (речни), [[Карстен релјеф|карстни]], [[Глацијален релјеф|глацијални]] (леднички), [[Абразивен релјеф|абразивни]] (морски и езерски), [[Еолски релјеф|еолски]] (пустински) облици и други.
Анонимен корисник