Воздух: Разлика помеѓу преработките

Додадени 409 бајти ,  пред 5 години
[проверена преработка][проверена преработка]
Ред 2:
 
==Воздухот како тема во уметноста и во популарната култура==
===Воздухот како тема во книжевноста===
* „Воздухот на водата“ - поетска збирка на францускиот писател [[Андре Бретон]] од 1934 година.<ref>„Белешка на составувачот на изборот“, во: Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 104.</ref>
* „Пофалба на воздухот“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 70.</ref>
 
===Воздухот како тема во музиката===
* „Вечерва во воздухот“ (''In the air tonight'') - песна на британскиот пејач „[[Фил Колинс]]“ (''Phil Collins'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=YkADj0TPrJA YouTube, Phil Collins - In The Air Tonight (Official Music Video) (пристапено на 15.1.2017)]</ref>
* „Воздухот што го дишам“ (''The air that I breathe'') - песна на американската група „[[Холис]]“ (''The Hollies'') од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=HydvceA1PAI YouTube, The Hollies "The Air That I Breathe" (пристапено на 15.1.2017)]</ref>