Разлика помеѓу преработките на „Родољубивост“

Додадени 537 бајти ,  пред 2 години
Ознака: Изворно уредување 2017
===Родољубива (патриотска) книжевност===
Голем број писатели пишувале родољубиви дела, искажувајќи ја својата љубов кон татковината:
* „Одбрана на земјата“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 44.</ref>
* „На татковината“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 45.</ref>
* „За татковината“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]] од 1926 година.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 35.</ref>
* „Татковина“ - песна на Никола Јонков Вапцаров.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 73-75.</ref>