Разлика помеѓу преработките на „Родољубивост“

Родољубивоста има [[Етика|етичка]] конотација: кажува дека татковината (било како и да се дефинира тој поим) е морален стандард или самиот е морална вредност. Исто така кажува дека поединецот треба да ги стави интересите на [[нација]]та пред личните интереси или интересите на одредена група или партија. За време на војна, жртвата може да прерасне и до пожртвување на сопствениот живот. Смрт во битка за татковината е коренит тип на крајна родољубивост.
 
==Патриотизмот како тема во уметноста и во популарната култура==
==Родољубива (патриотска) книжевност==
===Патриотизмот како тема во музиката===
* „Патриот (Поединцец)“ (''Patriot (A Single)'') - песна на американскиот музичар [[Скот Волкер]] (''Scott Walker'') од 1995 година.<ref>[https://www.discogs.com/Scott-Walker-Tilt/release/5384182 Discogs, Scott Walker ‎– Tilt (пристапено на 19.9.2018)]</ref>
 
===Родољубива (патриотска) книжевност===
Голем број писатели пишувале родољубиви дела, искажувајќи ја својата љубов кон татковината:
* „За татковината“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]] од 1926 година.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 35.</ref>