Фуга (музика): Разлика помеѓу преработките

Одземени 93 бајти ,  пред 3 години
средување
(нова страница)
 
(средување)
[[Податотека:Wtk1-fugue2-page1-mm1-9.png|мини|фугаТактови (1-9 музикаод )Фугата бр. 2 во це-мол во три гласа, [[Јохан Себастијан Бах|Ј.С. Бах]]]]
'''ЈазотФуга''' (од [[латински јазик. | Лат]] '' {{lang- {зглобовитеla} -}: ''fuga'' = "избега"„бегство“) е [[Составувањекомпозициски |принцип компонирање]] Принципот наво музикамузиката, којашто се постигнува со stringingнижење на музички имитации . ФугаФугата може да биде принципединствен накомпозициски само компонирањепринцип во музичкиотмузичкото делдело, но структуриструктурите направени во согласност со овој принцип може да бидат вклучени во други музички форми, како што се [[Кантатакантата]], [[Маса | Масовнамиса]], [[концертиконцерт]] или [[увертира ]].
 
Терминот ''фуга'' се користел уште во 14 век за да се одбележи музичкиот [[канон (музика) | канон]], а подоцна и имитацијатаимитациите. НеговотоСвоето сегашно значење билофугата стекнатого добила во текот на 17 век. Во ерата на високатависокиот [[барокна музика | барокнабарок]], фугата стана посебна музичка форма.
 
Карактеристика на фугата е комплексенкомплексна развојработа на музичкиот мотив. Таа започнува насо изложеностекспозиција во првиот глас, кој другвториот глас повториго [[Квинтповторува |за петти]]квинта повисоко или повеќеза [[квартет | блок]]кварт подолу. Другите гласови се воведуваат на сличен принцип. НајчеститеНајчесто ги има 3три или 4четири. зглобовиФугите со дведва музички мотивимотива се наведени каконаречени "двојно„двојни споеви"фуги“ (исто така има и трокреветнитројни, четворни).
 
Најголемиот господармајстор на компонирањето фуги бешебил [[ЈованЈохан Себастијан Бах]].
 
ПоВо последицитевремето одпо барокот, фугата се сметасметала за застарена музичка форма. Некои од композитори од поново време којкои го сочинувааткомпонирале фуги, се: [[Феликс Менделсон | Феликс Менделсон Бартолди]] (прелудиуми и фуги, опус 37), [[Жорж Бизе]] (шест зглобовитефуги), [[Дмитриј Шостакович | Дмитриј Шостакович]] (24 прелатипрелудиуми и пијанофуги за зглобовиклавир, опус 87).
 
Најголемиот господар на компонирањето фуги беше [[Јован Себастијан Бах]].
 
По последиците од барокот, фугата се смета за застарена музичка форма. Некои од композитори од поново време кој го сочинуваат фуги се: [[Феликс Менделсон | Феликс Менделсон Бартолди]] (прелудиуми и фуги, опус 37), [[Жорж Бизе]] (шест зглобовите), [[Дмитриј Шостакович | Дмитриј Шостакович]] (24 прелати и пијано зглобови, опус 87).
 
== Музички пример ==
* {{Audio|Wtk1-fugue2.mid|Фуга бр. 2 за 3 гласа уво це-молумол (7-{ KB}-)}} (Јохан Себастијан Бах)
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
{{Commonscat|Fugues}}
* [https://web.archive.org/web/20140327234149/http://oregonbachfestival.com/well-tempered-clavier Примери на фуга из „Добро темперованог клавира“]
* [http://www.lehrklaenge.de/html/die_fuge.html ОЗа фугамафугите]
 
[[Категорија:Музички облици]]