Разлика помеѓу преработките на „Паун“

Додадени 15 бајти ,  пред 2 години
За разлика од индискиот паун, јаванската женка е мошне слична со мажјакот, со само пократко издолжено перје и помалку прелеани бои. Разликувањето на млад мажјак и возрасна женка е многу тешко.
 
Многу од јарките бои на паунот се должат на појавата на оптичка [[бранова интерференција]] ([[Брегов закон|Брегов отсјај]]) заснована на (речиси сосема) периодни наноструктури во [[барбула|барбули]] (влакнести компоненти) на перјето.
 
Разните бои соодветствуваат на различни должински степени на периодните структури. за кафени перја, потребна е мешавина од црвено и сино: една боја се создава со периодна структира, а друга со врвот на [[Фабри-Перов интерферометар|Фабри-Перова интерференција]] од одсјаите на најнадворешните и највнатрешните граници на периодната структура.