Разлика помеѓу преработките на „Централна станица на Амстердам“

нема опис на уредувањето
| zone =
| former =
| passengers = 162.000 патници дневно (2013–2014 statisticsстатистика)<ref name="auto">{{cite web|url=http://www.treinreiziger.nl/kennisnet/reizigersaantallen/cijfers/aantal_in-_en_uitstappers_per_station-147203|title=Aantal in- en uitstappers per station|first=|last=treinreiziger.nl|date=10 September 2015|website=treinreiziger.nl}}</ref>
| pass_year =
| pass_percent =
}}
 
'''Амстердам Централ''' ({{IPA-nl|ɑmstərˈdɑm sɛnˈtraːl}}; кратенка од: Asd) е најголемата железничка станица наво [[Амстердам]], [[Холандија]]. Голем национален железнички центар, таа се користи од страна на 162,000 патници на ден, правејќи ја втора најпрометна железничка станица во земјата по централнарацентралната станица во [[Утрехт]] и најпосетуваниoнајпосетуваниoт Кралски музеј на Холандија.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.monumenten.nl/monumenten/5681|title=Stationsplein 9 Amsterdam|publisher=[[Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed]]|accessdate=2014-08-04}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.amsterdamcentraal.nu/english|title=Amsterdam Central Station Island|publisher=Amsterdam Central Station Island Coordinator Bureau|accessdate=2014-08-04}}</ref>
 
Националните и меѓународните железнички услуги во Амстердам Централ се обезбедени од НС, главниот железнички оператор во Холандија. Амстердам Централ е северниот крај на Амстердамското метро 51, 53, 54, управуван од општинскиот оператор за јавен превоз ГВБ. Исто така, тојстаницат е опслужуванопслужувана од голем број трамвајски и траектни патеки на ГВБ, како и локални и регионални автобуски линии што ги управуваат ГВБ, Конексикс и ЕБС. Амстердам Централ е дизајнирандизајнирана од холандскиот архитект Пјер Кајперс и првпат е отворена во 1889 година. Се одликува со објект на станицата зана [[Готска архитектура|готска ренесансна]] реконструкција <ref name="Revival Styles: Holland">{{cite web|url=http://www.european-architecture.info/HOLLAND/AMS-STY-REV.htm|title=Revival Styles: Holland|publisher=European Architecture|accessdate=2014-08-03}}</ref> и платформа за леано железо со површина од околу 40 метри.
 
<ref name="Revival Styles: Holland">{{cite web|url=http://www.european-architecture.info/HOLLAND/AMS-STY-REV.htm|title=Revival Styles: Holland|publisher=European Architecture|accessdate=2014-08-03}}</ref> и платформа за леано железо со површина од околу 40 метри.
Од 1997 година, изградбата на станицата, подземните патеки, метро станицата и околината се подложени на големи реконструкциски и реновирачки работи за сместување на метро линијата Север-Југ, која била отворена на 22 јули 2018 година. Амстердам Централ ја има втората најдолга железничка платформа во Холандија со должина од 695 метри.
 
 
 
== Историја ==
 
== Наводи ==
{{Reflist}}
11.785

уредувања