Разлика помеѓу преработките на „Амстердам“

Додадени 82 бајти ,  пред 2 години
Во 1932 година Амстердам беше предвиден да биде центар, на нултиот километар- на автопатскиот систем на Холандија. Автопатите требале да бидат обележани од 1-8 и да тргнуваат од градот. Почетокот на Втората светска војна и пренасочување на приоритетите биле причините поради кои денес само патиштата А1,А2 и А4 тргнуваат од Амстердам. Изградбата на патот А3 кон Ротердам била откажана воо 1970 година со цел да се зачува Гроене Харт.
Патот А8, кој води северно до Заандам и патот А10 биле пуштени во употреба меѓу 1968 и 1974 година. Освен патот А1, А2,А4 и А8 неколку други патишта како А7 и А6 водат кон Амстердам.
Во Амстердам има десет станици на Холандската железница (Ns) . Пет од нив се меѓуградски- Sloterdijk,[[Амстердам ZuidСлотердајк]], Amstel[[Амстердам Југ]], BijlmerАмстел, ArenA[[Бајмар]] и AmsterdamАмстердам CentraalЦентрал. Станици за локални линии се Lelylaan, RAI, Holendrecht,Muiderpoort and Science Park како и Амстердам Централ. Од централната станица има линии за [[Австрија]], [[Белорусија]], [[Белгија]], [[Чешка]], [[Данска]], [[Франција]], [[Германија]], [[Унгарија]], [[Полска]] , [[Русија]], и [[Швајцарија]]. Освен овие линии има и меѓународни линии на Холандската железница ( Амстердам-[[Брисел]]-[[Париз]]-[[Келн]]) , Градски ноќни линии (CityNightLine), и Интер сити (InterCityExpress).
Еуролинија има линии на автобуси од железничката станица Амстел во Амстердам до сите дестинации во Европа.
Аеродромот Шипхол е одалечен на 20 минути со воз од централната железничка станица . Тоа е најголемиот аеродром во Холандија, петти по големина во Европа и дванаесетти по број на патници во целиот Свет. Тој може да опслужи околу 46 милиони патници годишно и е база на 4 авиопревозници на холандските авиокомпании (KLM, transavia.com, Martinair и Arkefly). Шипхол во 2010 година беше четврти аеродром по употребеност од странски патници.
13.220

уредувања