Разлика помеѓу преработките на „Данте Алигиери“

(→‎Надворешни врски: дополнување)
(→‎Значење и влијание: дополнување)
 
==Значење и влијание==
Според италијанскиот поет [[Џакомо Леопарди]], во Данте гледаме човек со силен [[дух]], кој бил способен да се носи со лошата судбина и неа да ја поднесе, но исто така, им се спротивставувал на судбината и на нужноста.<ref>Đ. Leopardi, ''Pesme i proza''. Beograd: Rad, 1964, стр. 115.</ref> Притоа, Леопарди смета дека меѓу италијанските поети немало и никогаш нема да има еднакви на Данте.<ref>Đ. Leopardi, ''Pesme i proza''. Beograd: Rad, 1964, стр. 116.</ref>
 
== Надворешни врски ==