Разлика помеѓу преработките на „Вистина“

Додадени 1.190 бајти ,  пред 2 години
дополнување
(дополнување)
'''Вистина''' е поим од врвно значење во области како [[филозофија]], [[наука]], [[право]] и [[религија]]. Во главно се разбира како склоп на [[Факт|факти]] и израз на она што е, што постои и што може да се утврди, наспроти лагата која го преставува она што не е и што не може да се утврди.
 
==Вистината како философска категорија==
Италијанскиот поет [[Џакомо Леопарди]] вели дека ниту една нова вистина, особено ако е во спротивност со постојните сфаќања, дури ако е јасно докажана, не може да биде наеднаш прифатена (освен ако за неа нема материјални докази), таа може да се усвои само постепено, со текот на времето, онака како што луѓето ќе навикнуваат на неа. На тој начин, вистината која своевремено била исмејувана од современиците, најпосле станува општопозната. Овој отпор кон новите вистини е особено голем ако станува збор за фундаментални вистини кои уриваат голем број воспоставени мислења.<ref>Đ. Leopardi, ''Pesme i proza''. Beograd: Rad, 1964, стр. 92.</ref>
 
==Вистината како тема во уметноста и во популарната култура==