Разлика помеѓу преработките на „Вистина“

Додадени 548 бајти ,  пред 1 година
 
==Вистината како тема во уметноста и во популарната култура==
===Вистината како тема во книжевноста===
* „Вистина“ - [[Суфизам|суфиска]] приказна.<ref>''Суфиски приказни''. Скопје: Темплум, 2017, стр. 60.</ref>
* „Три вистини“ - [[Суфизам|суфиска]] приказна.<ref>''Суфиски приказни''. Скопје: Темплум, 2017, стр. 24-25.</ref>
* „Допивање на вистината“ - песна на македонската поетеса [[Ана Бунтеска]] од 2015 година.<ref>Ана Бунтеска, ''Стави лајк на сопствениот живот''. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 122-123.</ref>
 
===Вистината како тема во популарната музика===
* „[[Вистина (албум на Џеф Бек)|Вистина]]“ ([[англиски]]: ''Truth'') - албум на британскиот [[Гитара|гитарист]] [[Џеф Бек]] (''Jeff Beck'') од [[1968]] година.<ref>[http://www.allmusic.com/album/truth-mw0000262744 Allmusic (пристапено на 30.9.2015)]</ref>
* „Кажи ја вистината“ (''Tell the truth'')“ - песна на [[Рок-музика|блуз-рок]] групата „[[Дерек енд д Доминос]]“ (''Derek and the Dominos'') од 1970 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=RRVkGpVWf6g YouTube, Layla Derek and the Dominos (пристапено на 30.10.2017)]</ref>
* „Време за вистина“ (''Time for truth'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Џем]]“ (''The Jam'') од 1977 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=2edt3GtdQ70 YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „Вистина“ (''Truth'') - албум на англиската [[Поп-музика|поп]]-група „[[Њу Ордер]]“ (''New Order'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=pkyfmZHmDbo YouTube, NEW ORDER MOVEMENT 1981 AUDIO VINIL (пристапено на 30.8.2017)]</ref>
 
===Вистината како тема во филмот===
* „[[Вистина или предизвик (филм)|Вистина или предизвик]]“ - германски [[филм]] од 2004 година, во [[режија]] на Јан Мартин Шарф и Арне Нолтинг.