Разлика помеѓу преработките на „Иконостас“

Додадени 18 бајти ,  пред 2 години
(→‎Галерија: илустрирање)
Бројни насоки или канони одредуваат кои икони се поставуваат на одредени делови на иконостасот, иако постои малку простор за варијации. Во својот најцелосен словенски развој иконостасот се состои од пет дела:
 
#Најдолниот ред понекогаш се нарекува суверен. На десната страна на царските двери (гледано од наосот свртени напред) се наоѓа икона на Христос (често Пантократор) која го симболизира неговото второ доаѓање, а на левата страна е икона на Теотокос (Богородица) која ја симболизира Христовата инкарнација и влез на овој свет. Заради тоа што сите работи се случуваат меѓу Христовото прво и второ доаѓање. Останатите икони во овој ред, освен оние на вратите, обично вклучуваат прикази на светецот заштитник или ден на славата на кој црквата е посветен, [[св. Јован Крстител]], [[св. Никола]], еден или повеќе од четворицата евангелисти, итн. Над нив се два заменливи реда: Деезис и Дванаесетте големи празници. Во центарот на Деезис се наоѓа голема икона на Христос Пантократор. Лево и десно се иконите на Јован Крстител и Пресвета Богородица Молителка. Од секоја страна на овие икони се наоѓаат иконите на архангелите [[Архангел Михаил|Михаил]] и <nowiki>[[Архангел Гаврил|Гаврил]]</nowiki>, потоа [[св. Петар]] и [[св. Павле|Павле]], а потоа е некој друг важен црковен отец кој се поставува ако просторот овозможува.
#''Празничниот'' ред ги содржи иконите на дванаесетте големи празници на литургиската година. Над овој ред се двата највисоки реда кои, како и претходните два, може меѓусебно да се заменат:
#Старозаветни пророци и патријарси во кои се вклучени дванаесетте синови на Јаков, често се од страните на иконата на Пресвета Богородица; и