Разлика помеѓу преработките на „Преспански договор“

мали, но битни, корекции во однос на референцата (акронимот FYROM без спомнување на зборот Македонија беше користена од страна на Грција токму од таа причина, но никогаш не било предвидено од референцата да се направи ваков акроним)
(За Грција и за целиот свет државјаните ќе бидат, според името на државата и договорот, Северномакедонци (North Macedonians). Државјани на земја со име Северна Македонија не можат да бидат Македонци по државјанство, независно што во внатрешноста на пасошот ќе пишува "Nationality: Macedonian/of the Republic of North Macedonia".)
(мали, но битни, корекции во однос на референцата (акронимот FYROM без спомнување на зборот Македонија беше користена од страна на Грција токму од таа причина, но никогаш не било предвидено од референцата да се направи ваков акроним))
При [[Распад на СФРЈ|распадот на Југославија]] една од републиките кои се осамостојуваат и тежнеат да бидат независни држави е и [[СР Македонија]], но поради историски и иредентистички прашања [[Грција]] го одбива користењето на името „Македонија“ како и други елементи кои според Грција се дел од историјата и културата на [[Грци|Грците]] кои живеат во грчкиот административен регион [[Егејска Македонија|Македонија]], од тогаш новата држава која според својот тогашен устав го носи името [[Република Македонија]].<ref>[https://www.mfa.gr/en/fyrom-name-issue/ FYROM Name Issue], Hellenic Republic, Ministry of Foreign Affairs</ref> Разни потези на двете држави доведуваат до отварање на скоро три-децениски [[Спор за името помеѓу Македонија и Грција|спор за името Македонија]].
 
Република Македонија била примена за членка на [[ОН]] на 8 април 1993 година под привремената референца „Поранешна„поранешната Југословенскајугословенска Република Македонија“ (ПЈРМ) ({{lang-en|the Formerformer Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM}}). Ситуацијата во спорот се смирила откако Грција и Република Македонија ги формализирале своите билатерални односи со потпишувањето на Привремена спогодба на 13 септември 1995 година во [[Њујорк]], [[САД]]. Според истата, Македонија го одстраниле своето дотогашно државно знаме на коe било претставено [[Ѕвезда од Кутлеш|Сонцето од Кутлеш]] поради наводни иредентистички причини и го заменила со [[Знаме на Македонија|денешното знаме]] со сонце од осум краци.
 
Ситуацијата во спорот низ годините се менувала. Одредени чекори на двете влади влијаеле за влошувањето на односите и ситуацијата во спорот. Новата влада на [[Никола Груевски]] во декември 2006 година го променила името на аеродромот во [[Скопје]] во [[Меѓународен аеродром Скопје|„Аеродром Александар Велики“]], а преку проектот [[Скопје 2014]] на [[Плоштад Македонија (Скопје)|плоштадот Македонија]] бил изграден споменикот [[Воин на коњ (Скопје)|Воин на коњ]] висок 14,5 метри кој го претставува и кралот [[Александар Македонски]] за кој [[Грција]] смета дека е дел од [[Грци|грчката]] култура и историја. Односите сепак се подобриле откако на [[31 мај]] [[2017]] година била избрана нова [[Влада на Македонија од 2017|Влада на Македонија]] на чело со [[Премиер на Македонија|премиерот]] [[Зоран Заев]].
14

уредувања