Разлика помеѓу преработките на „Преспански договор“

За Грција и за целиот свет државјаните ќе бидат, според името на државата и договорот, Северномакедонци (North Macedonians). Државјани на земја со име Северна Македонија не можат да бидат Македонци по државјанство, независно што во внатрешноста на пасошот ќе пишува "Nationality: Macedonian/of the Republic of North Macedonia".
(За Грција и за целиот свет државјаните ќе бидат, според името на државата и договорот, Северномакедонци (North Macedonians). Државјани на земја со име Северна Македонија не можат да бидат Македонци по државјанство, независно што во внатрешноста на пасошот ќе пишува "Nationality: Macedonian/of the Republic of North Macedonia".)
}}
 
'''Преспански договор''' — меѓународен договор потпишан од шефовите на дипломатијата на [[Министер за надворешни работи на Македонија|Македонија]], [[Никола Димитров]] и на [[Министер за надворешни работи на Република Грција|Грција]], [[Никос Коѕијас]] на 17 јуни 2018 година во селото [[Нивици]], [[Егејска Македонија]], на брегот на [[Преспанското Езеро]]. Истиот бил потпишан и од посредникот на [[ООН]] за спорот за името Македонија, [[Метју Нимиц]]. Договорот ја заменува Привремената спогодба потпишана во [[Њујорк]] на 13 септември 1995 година. Тој би требало да претставува решение на [[Спор за името помеѓу Македонија и Грција|спорот за името Македонија]] и да воспостави стратешко партнерство помеѓу идната Северна Македонија и [[Грција]]. Според истиот Македонија треба да го промени своето име во ''Северна Македонија'' односно формалното име да ѝ биде ''Република Северна Македонија'', а [[Грција]] ќе гиго признае нејзинитеновото државјани(северномакедонско) какодржавјанство Македонции односносе граѓани на Република Северна Македонија, како исогласува официјалниот јазик на државата зада се именува како [[македонски јазик]] (на англиски: Macedonian language).<ref>{{нмс|title=Потпишан договорот за името, Заев: поместивме планини|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/29293477.html|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|date=17 јуни 2018|accessdate=17 јуни 2018}}</ref>
 
== Позадина ==
14

уредувања