Разлика помеѓу преработките на „Галеби“

Додадени 354 бајти ,  пред 2 години
дополнување
с
(дополнување)
Како и другите птици од нивниот ред (барските птици), и галебите пијат и солена и слатка вода. Тие имаат егзокрини жлезди со кои натриум хлоридот можат да го исфрлат преку ноздрите што им помага на бубрезите во одржувањето на електролитната рамнотежа.<ref>{{cite web|title=How do seagulls drink saltwater?|url=http://blogs.howstuffworks.com/2009/07/09/how-do-seagulls-drink-saltwater/|author=Sarah Dowdey|date=9 July 2009|publisher=[[HowStuffWorks]]|accessdate=20 March 2013}}</ref>
 
==Галебот како тема во уметноста==
* „Кон галебот што кружи над мојата глава“ - песна на македонскиот поет [[Ацо Шопов]].<ref>Ацо Шопов, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 36.</ref>
 
==Список на видовите==
 
==Надворешни врски==
 
* [http://ibc.lynxeds.com/family/gulls- Видеа со галеби] на Internet Bird Collection
* [http://www.gullpix.com Gullpix] Слики на галеби, сортирани по видови