Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додадени 312 бајти ,  пред 1 година
* „[[Шапка од рибја кожа (роман)|Шапка од рибина кожа]]“ (''Шешир од рибље коже: љубавна прича'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милорад Павиќ]] од [[1996]] година.<ref>Милорад Павић, ''Шешир од рибље коже: љубавна прича''. Београд: Издавачка кућа „Драганић“, 1996.</ref>
* „Риба и пчела“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 14-15.</ref>
* „Рипчиња од злато“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „Рибина чорба“ - расказ на македонскиот писател [[Стале Попов]].<ref>Стале Попов, ''Итар Пејо''. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 14.</ref>
* „[[Риба и мачка (филм од 2013)|Риба и мачка]]“ – ирански [[филм]] од 2013 година, во [[режија]] на [[Шарам Мокри]].<ref>Кинотека на Македонија, Програма - февруари 2017</ref>
* „Баракуда“ (''Barracuda'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар [[Џон Кејл]] (''John Cale'') од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=t-eRY5QG3yo&list=PL94gOvpr5yt1i-CrHizzM0-fSowoF_RnS&index=3 YouTube, John Cale - Barracuda (пристапено на 14.2.2018)]</ref>